datum

Uvažavajući činjenicu da se stvarna veličina jedne države ne izražava kvadratnim kilometrima površine i brojem njenih stanovnika, Crnogorski olimpijski komitet se 2009. godine, osjećajući čast i privrženost, pridružio sportskoj porodici malih zemalja Evrope.
U međuvremenu, uvjerili smo se zašto su Igre malih zemalja visoko cijenjene u Međunarodnom olimpijskom komitetu – jer baštine tradicionalne olimpijske vrijednosti, njeguju izvorni olimpijski duh, jer su linija harmoničnog spoja sjevera sa jugom, zapada sa istokom našeg kontinenta, a sve pod univerzalnom zastavom olimpijzma i sa humanom porukom. Sazrelo je vrijeme da produbimo naš odnos i da naše sportske prijatelje ugostimo na „skrivenom mjestu, između planina i mora“.
Počev od svog prvog izdanja 1985. godine, Igre malih zemalja su obilazile živopisne evropske regije. Zahvaljujući San Marinu uspele su se na Apenine; Lihtenštajn nas je upoznao sa Alpima, Luksemburg sa Ardenima, a Andora sa Pirinejima. Island nas je doveo na obale Atlantskog okeana, a Monako, Kipar i Malta omogućili da osjetimo čari Mediterana. Poslije skoro tri i po decenije, Igre će 2019. izaći na Jadransko more, čiju toplinu i šarm – praćene tradicionalnim crnogorskim gostoprimstvom – ćemo Vam otkriti.
Dobrodošli!
direktorcok
Dušan Simonović
Predsjednik, COK-a