Crna Gora se nalazi između 41º 52'-43º 42' sjeverne širine i 18º26'- 20º 22' istočne dužine i pripada predjelu centralnog Mediterana, odnosno Južnoj Evropi.

Površina: 13.812 km²

Stanovništvo: 620,000

Dužina granica: 614 km

Glavni grad: Podgorica (186.000 stanovnika) - administrativni i ekonomski centar

Glavni grad: Cetinje - istorijski i kulturni centar

Dužina morske obale: 293 km

Broj plaža: 117

Dužina plaža: 52 km

Najduža plaža: Velika plaža (Ulcinj) - 13 km

Najviši planinski vrhovi: Maja Rosit (Prokletije) - 2.524 m, Zla Kolata (Prokletije) - 2.534 m; Dobra Kolata (Prokletije) - 2.528 m; Bobotov kuk (Durmitor) -2.523 mNajveće jezero: Skadarsko jezero (391 m²)

Najdublji kanjon: Tara (1.300 m)

Nacionalni parkovi: Durmitor, Biogradska gora, Skadarsko jezero, Lovćen, Prokletije

Montenegro Map
 

Crnogorska istorija

 

Istorija Crne Gore počinje u ranom srednjem vijeku, u bivšoj rimskoj pokrajini Dalmaciji čiji jedan dio formira današnju Crnu Goru. U IX. vijeku na teritoriji Crne Gore bile su tri kneževine: Duklja, približno odgovara južnoj polovini, Travunia, zapad i Rasči, na sjeveru. Godine 1042. Stefan Vojislav je vodio pobunu koja je rezultirala nezavisnošću Duklje i uspostavljanjem dinastije Vojislavljević. Duklja je dostigla svoj zenit pod Vojislavovim sinom, Mihailom (1046.-81.) i njegovim unukom Bodinom (1081.-1101.).

Zeta je krajem 13. vijeka zamijenila Duklju. Krajem 14. vijeka, južna Crna Gora (Zeta) potpala je pod vladavinu plemićke porodice Balšić, zatim plemićke porodice Crnojevića, a do XV vijeka Zeta se često nazivala Crna Gora (Venecijanski: monte negro). Veliki djelovi su pod kontrolom Osmanskog carstva podpadali od 1496. do 1878. godine. Određene djelovi je kontrolisala i Venecija. Od 1515. do 1851. Crnom Gorim su vladali vladike sa Cetinja. Dinastija Petrović-Njegoš je vladala do 1918. godine. Od 1918. Crna Gora je postala dio Jugoslavije. Na osnovu referenduma o nezavisnosti održanoj 21. maja 2006. godine, Crna Gora je proglasila nezavisnost 3. juna te godine.

o crnoj gori cetinje2

 

Kako to izgleda?

 

Zemlja čuda, škrinja puna najlepših blaga, kao da se, kako kaže legenda, Božja torba zaista pocijepala kada je nosio poklone prirode, a divne stvari, uključujući i planine i druge ljepote, pale su iz nje, upravo iznad Crne Gore. Međutim, geolozi kažu da je ova oblast na jugu Evrope i Balkana, koja nije velika, jedinstvena po svojoj raznolikosti, u drevnim vremenima stvorila jaka sila prirode. Napravljene od strane snaga ili ne - pretvorilo se u lijepe i neobične predjele – jednom riječju veličanstvene.

o crnoj gori sveti stefan
o crnoj gori planine
 

Mirisi i arome?

 

Nezaboravno! Jedinstveni i harmonični: morska so, mimoza i oleanderi, planinsko cvijeće, vječni snijeg, austrijski bor, miris planinskih koliba i topli domaći hljeb, kamenite stepenice starih gradova, zreli Vranac i suve smokve, a iznad svega i lijepi visoki ljudi ...

 

Kako zvuči?

 

Fantastično: prvo možete čuti tri vrste talasa - od mora, jezera i rijeka, praćeni vriskom orlova i galeba, zatim šapat stabala u djevičanskoj šumi, a zatim zvuk zvona mužjaka koji vodi krdo i smijeha voljenih na plaži, odjeka poznatih bitaka za slobodu, šapata nestalih plemena i ljudi, dubok glas slovenskih pesama, legendi i bajki o vilama i zmajevima, juncima i svecima ...

o crnoj gori most
o crnoj gori kotor
o crnoj gori rijeka
 

Šta je sa ukusom?

 

Mmmm ... od specijaliteta morske hrane, Njeguša, poznate kuhinje Skadarskog jezera, meda sa planine Bjelasice, jagnjetine kuvane na najrazličitije načine, do sira i kačamaka u visokoplaninskim ljetnim kućama. Tu su i masline iz Bara, lubenice iz Zete, sok od narandži, vina sa područja Crmnice ...

o crnoj gori porto
o crnoj gori podgorica
 

I nudi …

 

Za svakog po nešto! Možete uživati u spektakularnoj prirodi; ovo je mjesto za apsolutno opuštanje i rekreaciju; Ovdje možete upijati novu energiju. Možete imati divne zabave, adrenalinske užitke, takmičarska i istraživačka uzbuđenja. Ovdje možete pronaći male i zaštićene, ali i dugačke pješčane plaže i hiljade kilometara pješačkih i biciklističkih staza, brze rijeke pogodne za rafting i kajaking, odlične ski staze, ali i netaknute predjele; ovo je mjesto karnevala, koncerata, tradicionalnih fešta, pozorišnih predstava koje se igraju na trgovima ... Ovdje se možete sresti sa najbogatijim ljudima na svijetu u našim lukama, i pastirima na planinama čija će vas mudrost vratiti u Homerovo vrijeme i čija smirenost će učiniti da se osjećate u harmoniji sa zvijezdama. Očarani jedinstvenošću raznolikosti i ljepote mnogi se vraćaju u Crnu Goru i svaki put otkrivaju još jedan biser u jedinstvenoj škrinji na Mediteranu.

 

Dobrodošli!