Igre malih zemalja Evrope (Games of the Small States of Europe) su olimpijsko, multi-sportsko takmičenje u kojem učestvuju sportisti malih država  evropskog  kontinenta od 1985. godine. Održavaju se svake dvije godine i trenutno okupljaju devet zemalja: Andoru, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, San Marino, Maltu, Monako, Kipar i Crnu Goru.

Na sastancima Evropskog olimpijskog komiteta, predstavnici malih zemalja prezentovali su ideju za osnivanje takmičenja malih zemalja u više sportova. Prvi kongres je održan 1981. u Baden-Badenu gdje su nacionalni olimpijski komiteti osam malih država razmotrili način organizacije igara za njihove sportiste.

Igre su nastale 1984. za vrijeme Olimpijskih igara u Los Anđelesu. Inicijativu o formiranju udruženja IMZE podržao je tadašnji predsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran kao jedinstvenu priliku za širenje duha i vizije olimpijskog pokreta.

Igre se organizuju prema pravilima internacionalnih federacija, uz podršku Evropskog olimpijskog komiteta. Organizacija Igara malih zemalja Evrope 2019. u Crnoj Gori temelji se na konceptu olimpijskog, funkcionalnog, troškovno-efikasnog i sigurnog sportskog nadmetanja sa velikom međunarodnom važnošću, koje će učesnicima omogućiti jedinstven sportski i olimpijski događaj.

IMZE Crna Gora 2019, u organizaciji Crnogorskog olimpisjkog komiteta, počinju 27.05.2019. godine!