Otvorene Igre malih zemalja: Svečana ceremonija u slavu sporta i Crne Gore

Otvorene Igre malih zemalja: Svečana ceremonija u slavu sporta i Crne Gore COK/Luka Ratković

Svečanom ceremonijom ispred zidina Starog grada u Budvi večeras su otvorene Igre malih zemalja Evrope, najveće multi sportsko takmičenje ikada organizovano u našoj zemlji.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović ponosan je što je naša zemlja domaćin ovako velike smotre sportista.

„Združili smo se ovdje, na harmoničnom i uzbudljivom dodiru mora i planina, da slavimo Igre malih zemalja Evrope. Takmčenje koje nas već prvom rječju upućuje i podsjeća na ono što u 21. vijeku – vijeku digitalnih tehnologija i sveopšte komercijalizacije – olako zaboravljamo. Sport je, prije svega - igra. A igra je radost, emocija, prostor slobode. Igra nas oplemenjuje i spaja. Ujedinjuje u različitosti i šarenolikosti. Baštineći izvorne i temeljne olimpijske vrijednosti, mi ćemo danas i narednih dana, takmičeći se, i, nadasve, družeći se, biti svijet u malom. Svijet koji se igra”, istakao je prvi čovjek našeg olimpijskog komiteta na svečanoj ceremoniji.

Tokom dvočasovnog programa u režiji našeg poznatog reditelja Nikole Vukčevića, uz moto Igara „How big we are (Koliko smo veliki)“ prikazani su djelovi crnogorske istorije kroz desetak slika koje na sjajan način prikazuju veličinu pojedinca - Crnogorca.

Uz specijalno osmišljenu scenografiju i svjetleće efekte, sjajnu muzičku podlogu, te stihove iz Njegoševe Luče Mikrokozme gledaoci su imali priliku da otputuju u prošlost i osvrnu se na burnu istoriju antičkog grada Budve, štampanje Oktoiha, pa topljenje olovnih slova u metke za odbranu od Otomanske imperije. Prisjetili smo se - a brojne goste upoznali - junaka Marka Miljanova, Mojkovačke bitke, princeze Jelene, osmjeha Ljuba Čupića, svjetske solidarnosti nakon zastrašujućeg zemljotresa 1979. godine, 21. majske noći 2006. godine kad smo obnovili nezavisnost, zlatnih lavica iz Londona...

„Kao što je rekao predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, nije važno da li dolazimo iz velikih ili malih zemalja. Jedino što se broji je da imamo veliko srce u kome staje strast prema sportu. Pozivam vas da svi zajedno, u skladu sa geslom naših Igara, prvih čiji je ponosni domaćin Crna Gora, stvaramo nove sportske veze i uspomene, i pokažemo ‘Koliko smo veliki’“, poručio je Simonović.

„Dozvolite mi da vam u ime Evropskog olimpijskog komiteta zahvalim za gostoprimstvo. Čestitam vam na izuzetnoj prezentaciji Crne Gore, njene prošlosti i budućnosti. Pokazali ste da mali narod može da ima veliko srce. To ćete pokazati narednih dana“, kazao je predsjednik EOC Janez Kocijančič.

Osamnaesto izdanje „Olimpijskih igara u malom“, prije početka vatrometa koji je ukrasio nebo iznad Budve, otvorio je premijer Crne Gore Duško Marković, koji se nalazi na čelu počasnog odbora IMZE.

Zastavu Crne Gore tokom svečanog defilea sportista nosio je stonoteniser Filip Radović, dok je slavna rukometašica Bojana Popović olimpijskom bakljom upalila plamen. Zakletvu ispred svih sportista učesnika Igara položila je naša skakačica u vis Marija Vuković.

Na Igrama malih zemalja učestvuje 846 sportista iz devet država, koji će se u narednih pet dana takmičiti u 10 sportova.