U Budvi održana Skupština organizacije Igre malih zemalja Evrope

Redovna godišnja Skupština organizacije Igre malih zemalja Evrope i sastanak Tehničke komisije IMZE održani su 25. i 26. maja u Budvi.

Predsjednici i generalni sekretari nacionalnih olimpijskih komiteta devet zemalja članica (Malte, Andore, San Marina, Lihtenštajna, Luksemburga, Islanda, Kipra, Monaka i Crne Gore) u dvodnevnom radu Skupštine, razmotrili su pitanja važna za funkcionisanje organizacije i budućnost Igara i usvojili amandmane na Tehnički pravilnik, koji će se primjenjivati od 2021. godine.

Zamjenik direktora Organizacionog komiteta IMZE „Crna Gora 2019” Boris Sekulić prezentovao je napredak u pripremama i nove detalje vezano za organizaciju Igara koje će Budva ugostiti naredne godine zajedno sa još četiri crnogorske Opštine. Planove i aktivnosti u volonterskoj organizaciji „Volonteri 2019”, koja će podržati Igre u Crnoj Gori, predstavila je Ksenija Kovačević.

Nacionalni olimpijski komitet Andore je održao svoju prvu prezentaciju za Igre malih zemalja Evrope 2021, dok su predstavnici Malte obavijestili članove Skupštine da su dobili zvaničnu podršku svoje Vlade za Igre u 2023. godini.

Predsjednik Asocijacije IMZE Dušan Simonović najavio je da će naredna Skupština biti održana na dan ceremonije otvaranja Igara „Crna Gora 2019”.

U petak, 25. maja zasijedala je i Tehnička komisija IMZE, a na sastanku su, nakon prethodnih konsultacija, definisani amandmani na Tehnički pravilnik, koji su predloženi Skupštini na usvajanje.

Tehnička komisija je takođe odgledala prezentaciju Organizacionog komiteta za IMZE „Crna Gora 2019” i detaljno razmotrila sportski program, kao i Tehnički priručnik za Igre čije prvo izdanje je priređeno početkom tekuće godine, te dala korisne sugestije za dalje korake u pripremama.

Članovi Tehničke komisije su zajedno sa direktorom Organizacionog komiteta Igorom Vušurovićem i sportskim direktorom Predragom Marsenićem obišli objekte i terene predviđene za takmičenja naredne godine, gdje su u prisustvu predstavnika opština, rukovodilaca objekata, kao i delegata nacionalnih sportskih saveza, imali priliku da čuju sve detalje u vezi kapaciteta i mogućnosti, planova za adaptiranje i rekonstrukciju i drugih zahtjeva koji se tiču pojedinih borilišta i sportova.

Delegate iz devet nacionalnih olimpijskih komiteta, na večeri dobrodošlice, pozdravio je ministar sporta u Vladi Crne Gore Nikola Janović  i tom prilikom naglasio spremnost i maksimalnu posvećenost države da sa svoje strane doprinese da organizacija ovog takmičenja protekne u najboljem redu.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović upriličio je radnu večeru za goste iz malih zemalja Evrope, a za delegate Skupštine IMZE organizovana je i kratka posjeta Cetinju.

Svi gosti prisustvovali su svečanom događaju kojim je u Budvi obilježeno odbrojavanje – godinu dana do početka Igara malih zemalja Evrope „Crna Gora 2019”.

Na manifestaciji su se prisutnima obratili Dušan Simonović, predsjednik COK-a, Dragan Krapović, gradonačelik Budve i Miloš Lalević, direktor direktorata za sport u Ministarstvu sporta.