COK oblilježio 10 godina postojanja

Ponos sa pokrićem zbog učinjenog, i zalog za budućnost i nove uspjehe, bile su ključne poruke na svečanosti Crnogorskog olimpijskog komiteta, na kojoj je obilježeno deset godina postojanja naše kuće olimpizma“.

Od tog 7. jula 2007. godine, i Generalne skupštine MOK-a u Gvatemala Sitiju, COK je prepoznat kao nacionalni  komitet, 204. na svijetu. Samo godinu kasnije, Crna Gora je u Pekingu nastupila kao samostalna sportska nacija na OI. Medalja, osvojena u Londonu 2012. jedan je, ali blistav momenat, istorijski, i tek prvi u nizu onih vrijednih ponosa, koji su obilježili ovih deset godina napretka i uspjeha.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović, ponosni domaćin svečanosti na Imanju Knjaz u Podgorici, obratio se okupljenima – predsjedniku Evropskog olimpijskog komiteta Kocijančiču, direktoru Olimpijske solidarnosti Mirou, ministru sporta Janoviću, narodnim poslanicima, predstavnicima diplomatskih misija, olimpijcima, predstavnicima nacionalnih olimpijskih komiteta…

„Zadovoljstvo mi je što ovdje vidim veliki broj prijatelja, saradnika i partnera COK-a, i što imam čast da vas ugostim povodom proslave ovako važnog jubileja za COK i državu Crnu Goru. Kao što znate, prije 10 godina je naš nacionalni olimpijski komitet i zvanično postao dio međunarodne olimpijske porodice. Uvijek ističem da smo dio te velike porodice, ne organizacije, jer ideja koju ovaj pokret nosi je nešto što je iznad institucija, vremena, pa i nacija, po meni to je globalno najsnažnija ideja – ideja čiste slobode i zajedništva, oslikana u univerzalnim porukama koje promoviše. Olimpijski pokret, pogotovu u ovako nestabilnom periodu za svjetsko društvo u cjelini, upravo zbog tih ideja, ima značajnu ulogu i, iskreno se nadam, da će doprinijeti da, poneseni tom idejom, nadom i entuzijazmom, prebrodimo svu surovost s kojom se na globalnom nivou suočavamo u ovom trenutku.“ – istakao je Simonović.

Predsjednik COK-a je istakao riječi bivšeg predsjednika MOK-a Samarana, koji je rekao kako se olimpijski pokret razvijao i rastao, nudeći svijetu svoj ideal mira i bratstva.

„Svi mi, nasljednici filozofije barona de Kubertena, možemo da mu kažemo da smo nastavili njegov rad, čak i onda kad moramo svakog jutra da počinjemo iznova. Skromno, s obzirom da nijedno dostignuće ne traje zauvijek. Olimpizam zahtijeva svakodnevna preispitivanja, u svijetlu društvenih promjena i nestalnosti politike. Društva i društvene okolnosti se mijenjaju, ali je sport uvijek bio univerzalni jezik i most koji povezuje ljude i narode. Apsolutno smo svjesni da su crnogorski sportisti najbolji ambasadori naše divne zemlje u svijetu, promoteri ljudskih, a ne samo sportskih vrlina, a sport je, definitivno, najbolji crnogorski brend.“

Simonović je sumirao rezultate za ponos.

„Tokom ove decenije, naši sportisti su učestvovali na preko 20 takmičenja koje organizuje ili podržava MOK, odnosno EOK. Prethodni period mogu okarakterisati kao vrlo uspješan, s obzirom na činjenicu da su na svim međunarodnim takmičenjima naši sportisti pokazali kvalitet i ostvarili dobre rezultate. Međutim, rad COK-a ne obuhvata samo pomoć i organizaciju prilikom učestvovanja na različitim multi-sportskim manifestacijama. Većina naših aktivnosti usmjerena je na razvoj sporta i promociju ideje olimpizma. To ostvarujemo uz dobru saradnju sa nacionalnim i međunarodnim  sportskim asocijacijama, MOK-om i EOK-om, Vladom Crne Gore, obrazovnim institucijama, medijima,ukupnom javnosti.“

Vizija za budućnost je istaknuta kao možda i ključna stavka izlaganja predsjednika Simonovića.

„Vjerujem da je važnije planiranje i diskutovanje o našem budućem putu. Za kratko vrijeme smo postigli mnogo, ali ne možemo dozvoliti da se tu zaustavimo. Društvo se neprestano razvija, kao i sportski svijet. Zbog toga moramo iskoristiti sve mogućnosti, odnosno potencijale koje nam naša zemlja daje. Potrebna nam je jasna vizija, odnosno precizna strategija razvoja sporta, pretočena u nova, još kvalitetnija zakonska rješenja. Ovo je uzbudljiv period za COK. Crna Gora je zvanično prepoznata i priznata kao sportska nacija, što dokazuje i činjenica da nam je prije dvije godine, u Rejkjaviju, povjerena organizacija Igara malih zemalja Evrope, koje će se održati od 27. maja do 1. juna, 2019. godine. Cilj nam je da kroz organizaciju ovog multi-sportskog događaja, učinimo više, kako za promociju sporta i olimpizma, tako i za promociju naše države. To je partnerski projekat COK-a i države i nadam da ćemo pruženu šansu iskoristiti na najbolji mogući način.“

Uslijedila je riječ zahvalnosti dugogodišnjm saradnicima i prijateljima COK-a.

„Put koji smo prošli za ovih deset godina nije bio nimalo lak. Međutim, uz podršku Vlade Crne Gore, Međunarodnog olimpijskog komiteta, odnosno Olimpijske solidarnosti i Evropskog olimpijskog komiteta i naših dugogodišnjih partnera i sponzora, uspjeli smo da ostvarimo gotovo sve što smo planirali. Crnogorski olimpijski komitet je realizovao mnogobrojne aktivnosti, koje su iziskivale velike ljudske ali i finansijsko-materijalne napore. Iza nas je stajao čvrst, postojan i kompaktan sponzorski pull, njima dugujemo neizmjernu zahvalnost. Zahvaliću predsjedniku naše države, gospodinu Vujanoviću, na prijemu zvaničnika MOK-a i EOK-a, državnim zvaničnicima, predstavnicima diplomatskog kora, uvaženim gostima, članovima MOK-a i EOK-a, kolegama iz prijateljskih nacionalnih olimpijskih komiteta, predstavnicima nacionalnih saveza, našim vrhunskim sportistima, predstavnicima medija i svim prijateljima Crnogorskog olimpijskog komiteta što su bili sa nama večeras.“ – zaključio je Simonović.

 

Tomas Bah : Budite ponosni

Tomas Bah, predsjednik MOK-a, video-porukom obratio se okupljenima, uz izraženo žaljenje što nije mogao prisustvovati skupu.

„Dragi predsjedniče Simonoviću, dragi moji olimpijci, dragi prijatelji! Dok slavite desetu godišnjicu vašeg Olimpijskog komiteta, slavite i deset godina olimpizma u zemlji. Zato je to važno za cijelu Crnu Goru. Prije deset godina ste se obavezali da ćete udariti jake temelje za promociju sporta za sve. Kroz brojne programe podrške, vi širite olimpijske vrijednosti, izvrnosti, solidarnosti, za cijelo društvo. Vaši sportisti su zaista najbolji ambasadori države. Njihovim ponašanjem i rezultatima zaslužili su slavu i donijeli radost zemljacima. Čestitaću i zahvaliti Dušanu Simonoviću, na tome što je bio i jeste izuzetan lider respektabilnog nacionalnog olimpijskog komiteta. Imate mnogo razloga da budete ponosni danas. Takođe, da se radujete budućnosti crnogorskog sporta. Svima vam želim puno sreće, da proslavite onako kako dolikuje“ – zaključio je Bah.

 

Predrag Jokić – “Zlatna zvijezda crnogorskog sporta”

Predrag Jokić, dobitnik priznanja „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“, sa riječima ponosa obratio se prisutnima na svečanosti.

„Dugujem veliku zahvalnost predsjedniku Simonoviću i njegovim saradnicima u Crnogorskom olimpijskom komitetu. Takođe, želim da zahvalim mojim saigračima, svim trenerima koji su me vodili, mojoj porodici, dakle ljudima koji su ugradili sebe u moj uspjeh i ovo priznanje. Kao aktivan sportista, mogu  samo reći u ime svih crnogorskih sportista, da ćemo učiniti sve da se iz Tokija 2020. godine vratimo sa novom olimpijskom medaljom“, istakao je Jokić.

 

Pere Miro : Ispunili očekivanja

Direktor Fonda olimpijske solidarnosti Pere Miro je takođe dobitnik specijalnog priznanja COK-a.

„Dragi prijatelji, ponosan sam što sam ovdje. Bio sam upravo onaj koji je pred članovima MOK-a imao priliku da podnese i predstavi aplikaciju Crne Gore za članstvo, prije deset godina. Crna Gora bila je jedna od više od 20 zemalja, za koje sam imao priliku i čast to da učinim. Zaista sam ponosan na ono što ste uradili od tog dana, imate šta da slavite, jer ste sva očekivanja ispunili. Ne radi se samo o olimpijskom srebru rukometašica, nego o rezultatima vaših takmičara u timskim sportovima, rezultatima mladih sportista i aktivnostima koje je predstavio predsjednik Simonović. Sport je idealan alat za razvoj društva, da ujedini ljude.“ – kazao je Miro

 

Janez Kocijančić : Crna Gora fenomenalno iskoristila priliku

Janez Kocijančič, v. d. predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta, primio je od predsjednika Simonovića specijalno priznanje COK-a i obratio se okupljenima.

„U ime Evropskog olimpijskog komiteta poželjeću što više uspjeha u narednom periodu. Nosim uspomenu na početke COK-a. Prije nekih 12 godina zvao me veliki prijatelj Milo Đukanović i kazao mi da ste u periodu stvaranja osnova za nacionalni komitet. Pitao me za savjet, jer smo u Sloveniji prošli taj put 15 godina ranije. Moj savjet je bio jednostavan, da treba postaviti cilj, raditi transparentno i jasno, obavijestiti o tome naše prijatelje u Beogradu i MOK-u. Tako smo zajedno, Đukanović i ja pošli u Lozanu i kod tadašnjeg predsjednika MOK-a Samarana i prestavili aplikaciju Crne Gore. Od tog skromnog učešća na sastanku, sjećam se i šanse koju je dobio COK, da bude ispred vremena. Sada mogu reći da je Crna Gora fenomenalno iskoristila priliku! Kod nas malih nacija je tako da nas često više znaju po sportskim dostignućima nego po privredi, naciji, kulturi. Crnoj Gori želim samo da nastavi na istom putu.“ – kazao je Kocijančič.

 

Predsjednik Vujanović upriličio prijem

Poštovanje za postignuto

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović juče je u Vili Gorica primio predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušana Simonovića, predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta Janeza Kocijančića, te direktora Međunarodnog olimpijskog komiteta za saradnju sa nacionalnim komitetima i direktora Fonda olimpijske solidarnosti Pere Miroa.

Prijem je bio upriličen povodom jubileja deset godina postojanja Crnogorskog olimpijskog komiteta, a Vujanović je iskazao poštovanje postignutim rezultatima COK-a.

„Deset godina punopravanog članstva u olimpijskoj porodici otvorilo je vrata međunarodne sportske scene našim sportistima i omogućilo da se pod crnogorskom zastavom bore i dokažu visoku sportsku respektabilnost. Crnogorski olimpijski komitet, u protekloj deceniji postao je ugledan i poštovan član međunarodne olimpijske zajednice, o čemu svjedoči i prisustvo uvaženih gostiju na obilježavanju ovog značajnog jubileja.“ – istakao je Vujanović.

Dušan Simonović, predsjednik COK-a, sa ponosom je govorio o postignutim rezultatima.

„Za ovih 10 godina, u organizaciji COK-a, crnogorski sportisti učestvovali su na svim takmičenjima koja su organizovana pod pokroviteljstvom MOK-a i EOK-a. Na tim takmičenjima dokazali su kvalitet i ostvarili zapažene rezultate. Kruna dosadašnjih uspjeha je svakako osvojena srebrna medalja rukometašica na OI u Londonu 2012.godine.“ – istakao je Simonović.

Prvi čovjek naše „kuće olimpizma“ izrazio je zahvalnost za stalnu pomoć koju COK ima od Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta.

„Zbog toga sam uvjeren da će predstojeće Igre malih zemalja Evrope 2019. godine, koje će se održati u našoj zemlji, biti uspješno organizovane uz podršku relevantnih institucija Crne Gore, MOK-a i EOK-a.“ – poručio je Simonović.

Simonović je ovom prilikom, povodom jubileja COK-a, predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću uručio prigodnu zahvalnicu.