Zvaničnici Asocijacije malih zemalja Evrope u posjeti Crnoj Gori

Devet zemalja, deset sportova, hiljadu i po učesnika – u maju 2019. godine, Crna Gora će prvi put biti domaćin i organizator velikog multisportskog događaja, Igara malih zemalja Evrope.Devet zemalja, deset sportova, hiljadu i po učesnika – u maju 2019. godine, Crna Gora će prvi put biti domaćin i organizator velikog multisportskog događaja, Igara malih zemalja Evrope.

 

Od 27. maja do 1. juna naredne godine, u Budvi, Podgorici, Baru, Cetinju i Tivtu, pored naših, nadmetaće se sportisti iz Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i San Marina, i to u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu.

Igre malih zemalja Evrope su prije svega sportski događaj, ali njihova poruka je mnogo šira, poručili su zvaničnici Asocijacije malih zemalja Evrope – generalni sekretar Anđelo Vićini i predsjednik tehničke komisije Žan Pjer Šobel, koji su minulih dana bili gosti Crnogorskog olimpijskog komiteta.

„Igre će biti velika prilika za Crnu Goru, ne samo sa sportskog, već i turističkog stanovišta. Pored predsjednika olimpijskih komiteta biće prisutni i predsjednici ili ministri zemalja učesnica Igara. Oni će iskoristiti priliku da se sastanu tokom Igara, tako da će biti riječi ne samo o sportskim, već i o političkim, ekonomskim temama, te mogućnostima saradnje među državama”, kazao je Vićini.

Obilazeći borilišta i prateće objekte, oni su se uvjerili da Crna Gora ima kapacitet da organizuje ovo takmičenje, iako je riječ o kompleksnoj manifestaciji, prvoj ovakve vrste u našoj zemlji.

„Imali smo sastanke sa lokalnim organizacionim odborima i predstavnicima Crnogorskog olimpijskog komiteta. Oni dobro rade svoj posao, već su pripremili ozbiljan dokument sa svim tehničkim detaljima. Vidjeli smo neke od lokacija na kojima će biti održana takmičenja. Neka od njih su već na međunarodnom nivou, dok na nekim treba uložiti dodatne napore da budu na potrebnom nivou. Siguran sam da će se u sljedećih godinu sve dovesti u red i da će biti spremni za Igre”, kazao je Šobel.

Član crnogorskog Tehničkog komiteta u organizaciji Igara malih zemalja, Igor Vušurović, naglasio je da je riječ o sportskom događaju koji prezentuje sve olimpijske vrijednosti. On je saopštio da je COK uputio poziv predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu da bude gost tokom Igara.

„Biće to njegova prva zvanična posjeta Crnoj Gori, što je za nas velika čast. Moramo se kao domaćini potruditi da i onaj aspekat koji se tiče našeg gostoprimstva i turizma pokažemo u najljepšem svijetlu i predstavimo svoju državu na najlješi način”, kazao je Vušurović.

Uvertira u organizaciju Igara biće 24. i 25. maja ove godine, kada će Budva biti domaćin Generalne skupštine Igara malih zemalja Evrope.