Skupština Organizacije Igre malih zemalja

Skupština Organizacije Igre malih zemalja održaće se u petak i subotu u Budvi, gdje će se svečano obilježiti godišnjica do početka najvećeg multi-sportskog takmičenja u Crnoj Gori.

U čast toga,  sinoć je u hotelu Splendid održana „Ministarska večera“ gdje su goste dočekali Ministar sporta Nikola Janović i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

 

Igre malih zemalja održaće se od 26. maja do 1. juna naredne godine u Budvi, Podgorici, Baru, Cetinju i Tivtu.

„Uradili smo mnogo toga u proteklom periodu, a u periodu ispred nas uvjeren sam da ćemo napraviti sve što je potrebno da bi Crnu Goru predstavili u najboljem svjetlu“, kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Skupštini u Budvi prisustvovaće delegati devet evropskih zemalja – Malte, Andore, San Marina, Lihtenštajna, Luksemburga, Islanda, Kipra, Monaka i Crne Gore – čiji će se sportisti naredne godine takmičiti na 18. Igrama malih zemalja.

Očekuje se učešće preko hiljadu takmičara, kao i još toliko članova nacionalnih timova – trenera, medicinskog osoblja..., kao i zvaničnika nacionalnih olimpijskih i sportskih asocijacija. 

„Vjerujem i da će crnogroske kompanije pronaći interes da se predstave kroz ovo takmičenje. Država nam je pomogla, očekujemo i novu pomoć, kako smo zacrtali našim planovima i elaboratima koje smo dostavili na vrijeme. Ima i malo treme, ali pozitivne treme, jer nikada do sada nismo organizovali takmičenje koje okuplja preko hiljadu sportista, ne računajući ostale članove delegacija“, kazao je predsjednik Simonović.

On je naglasio da je veoma „srećan što je ministar sporta Nikola Janović iskazao spremnost, zainteresovanost i maksimalnu posvećenost da pomogne“.

„Ovo nije samo posao COK-a, ovo je državni projekat i svi zajedno moramo učiniti sve da bismo se predstavili na najbolji način“, naglasio je Simonović.

Ministar sporta Nikola Janović je rekao da je za Crnu Goru „organizacija ovog takmičena ne samo privilegija, već i obaveza da sve protekne u najboljem redu“.

„Raduje me što je Crnogorski olimpijski komitet sve što je trebalo do sada da uradi u sklopu priprema - i uradio. Vlada Crne Gore i institucionalno i finansijski daje podršku ovom takmičenju, koje je važno za našu zemlju. Igre malih zemalja  imaće efekte i na sport i na sportski turizam. Crnogorskom olimpijskom komitetu želim sreću u organizaciji, a uvjeren sam da će svim učesnicima ovog prestižnog takmičenja u lijepim uspomenama ostati, ne samo nadmetanja, već i boravak u našoj zemlji“, kazao je Janović.