Održan Panel o sportskom volonterizmu

Dana 13.12.2018. godine u multimedijalnoj Sali sportsko-kulturnog centra UCG održan je Panel o sportskom volonterizmu, organizovan od strane NVO „Volonteri 2019”.

Ova organizacija bavi se promocijom sportskog volonterizma, i zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom radi na okupljanju većeg broja volontera za potrebe Igara malih zemalja Evrope 2019, čiji će domaćin biti naša zemlja.

Panelu je prisustvovalo više od 200 mladih ljudi koji su uključeni u rad ove organizacije i od kojih se očekuje da svojim učešćem u svojstvu volontera pruže podršku pomenutom događaju. Tema panela bio je sportski volonterizam, iz različitih uglova, pa su prisutni imali priliku da čuju kako volontiranje na sportskim događajima izgleda iz ugla organizatora Igara, iz ugla sportista, ali i iz ugla volontera koji su volontirali na velikim sportskim takmičenjima.

U okviru prve panel diskusije, prisutnima su se obratili predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, kao i direktor i zamjenik direktora Igara malih zemalja Evrope „Crna Gora 2019, Igor Vušurović i Boris Sekulić. Oni su istakli značaj volontera na samim Igrama, naveli da iste smatraju jednim od ključnih elemenata u samoj organizaciji Igara, te da u našoj zemlji koncept sportskog volonterizma tek treba da zaživi, zbog čega NVO „Volonteri 2019” ima njihovu punu podršku.

Na drugoj panel diskusiji, naši istaknuti sportisti Nikola Ivanović, Slađana Perunović i Milivoj Dukić, govorili su o tome koliko njima kao takmičarima znače volonteri na takmičenjima, a idealnog volontera opisali su kao strpljvog, snalažljivog i pozitivnog. Sa prisutnima su podijelili nekoliko anegdota sa volonterima, od kojih su sa nekim ostali u prijateljskim odnosima koji i danas traju. Na pitanje da li bi, da nisu uspješni sportisti, bili volonteri, izjasnili su se da bi bili sjajni volonteri.

Volonteri Katarina Šćepanović, Zorica Barjaktarović i Miloš Popović, koji su volontirali na većim takmičenjima kao što su Mediteranske igre u Taragoni (Španija), Evropske univerzitetske igre u Zagrebu i Rijeci (Hrvatska) i Olimpijske igre u Riju (Brazil) podijelili su sa prisutnima svoja iskustva sa ovih takmičenja, a sportsko volontiranje opisali kao jedinstveno iskustvo koje im je pomoglo da prošire svoje vidike. Zahvaljujući volonterskom angažmanu stekli su mnogo prijatelja i nezaboravnih iskustava.

Igre malih zemalja „Crna Gora 2019” počinju za manje od šest mjeseci, do kad je potrebno formirati tim od 400-500 volontera. Za učešće je prijavljen i značajan broj volontera iz inostranstva, a sve zainteresovane pozivamo da se prijave putem online prijave na sajtu www.montenegro2019.me/volonteri . Da bi ste bili članovi, potrebno je da imate više od 15 godina i dobru volju da doprinesete ovom događaju.