Igre malih zemalja – Šansa za afirmaciju Crne Gore

Crnogorski olimpijski komitet se sprema za organizaciju Igara malih zemalja, koje će se održati od 27. maja do 1. juna u Budvi, Baru, Podgorici, Cetinju i Tivtu.

Ovo takmičenje okupiće preko hiljadu sportista iz devet zemalja, koji će se takmičiti u deset sportova i 122 discipline. Organizacija kompleksna, broj učesnika za naše prilike – impozantan, a pripreme idu po planu. Uz dobro poznate probleme, vezane za sportsku infrastrukturu, koja je ili u fazi rekonstrukcije i adaptacije, ili će uskoro početi da se radi na tome.

Uradili smo, međutim, sve u pripremi, a sada krećemo sa realizacijom. Siguran sam da ćemo spremno dočekati početak Igara”, kazao je predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Igre malih zemalja nijesu, međutim, samo sportska manifestacija, već i svojevrsna promocija Crne Gore. Ovo nije takmičenje COK-a, već države Crne Gore, naglasio je Simonović. 

Zbog toga je i saradnja sa Vladom od izuzetnog značaja. Ministar sporta Nikola Janović je kazao da je Vlada do sada podržala organizaciju sa 605 hiljada eura. To je jasna poruka Vlade da će pomoći svaku manifestaciju koja za cilj ima promociju naše države", kazao je Janović, koji je najavio da će inicirati sastanke sa ministrima za sport država učesnica Igara i razgovore o modalitetima i unapređenju saradnje u sportu.

U organizaciji Igara, saradnja sa lokalnim zajednicama je, takođe, od izuzetne važnosti. Očekuje se između hiljadu i po i dvije hiljade gostiju, što otprilike znači oko 20.000 noćenja. Svim svojim kapacitetima podržavamo Igre, a u tu svrhu odvojili smo oko 100 hiljada eura. Ostajemo posvećeni zajedničkim cilju da sve prođe u najboljem redu”, rekao je Dragan Krapović, predsjednik Opštine Budva.

Mi će sve uraditi da unaprijedimo sve ono što bude neophodno vezano za to takmičenje. Igre su šansa za promociju Crne Gore i Cetinja”, kazao je Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Cetinja, gdje će se održati takmičenja u džudou.

Entuzijazam i želja da Crna Gora bude uspješan domaćin su na visokom nivou, što je i prvi uslov da ovakva manifestacija protekne u najboljem redu i da se iz Budve pošalje lijepa slika u svijet.

Igre malih zemalja su sportski događaj, koji prezentuje sve olimpijske vrijednosti”, naglasio je Igor Vušurović, direktor Igara malih zemalja Crna Gora 2019.

Crnu Goru će tom prilikom prvi put posjetiti i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.