39. Seminar EOK-a i Seminar MOK-a o pripremama za Igre sa olimpijskog programa

Nacionalni olimpijski komitet Srbije ugostio je 39. Seminar Evropske olimpijske porodice 11. i 12.maja 2018. godine u Beogradu, a prvi dan rada je prema programu bio rezervisan za Seminar MOK-a o pripremama Nacionalnih olimpijskih komiteta za nastupe na Igrama sa olimpijskog programa, u kojem je učešće uzelo i nekoliko zemalja sa drugih kontinenata: Kanada, Brazil, SAD, Japan i Južnoafrička Republika.

Kroz konkretne primjere pojedinih olimpijskih komiteta i neposrednu komunikaciju, obrađeno je više značajnih tema i naglašeni su izazovi koji zahtijevaju posebno pažljiv pristup u toku priprema – od saradnje sa nacionalnim savezima i praćenja kvalifikacija i potreba sportista, planiranja budžeta, nabavke opreme, pa sve do upravljanja mogućim rizičnim situacijama.

Delegatima su takođe predstavljeni novi pristupi kojima će se MOK rukovoditi prilikom organizacije narednih Olimpijskih i ostalih Igara sa programa, u skladu sa strategijom sadržanom u Agendi 2020.

Među brojnim prezentacijama, najviše pažnje je privukao izvještaj o napretku u pripremama II Evropskih igara „Minsk 2019“, kojima će glavni grad Bjelorusije biti domaćin u junu 2019. godine. Borilišta su u najvećoj mjeri već spremna za ukupno 15 sportova, odnosno 23 discipline koje su na programu i očekuje se učešće blizu 4.100 sportista.

Kvalifikacije za Evropske igre trajaće do sredine aprila naredne godine, u okviru Igara takmičari će u deset sportova moći da ostvare kvalifikacione norme za Olimpijske igre u Tokiju (atletika, badminton, boks, kajak, biciklizam, džudo, karate, streličarstvo, streljaštvo i stoni tenis), a četiri Evropske federacije će u Minsku održati svoja kontinentalna prvenstva (boks, badminton, džudo, kajak).

Za Crnogorski olimpijski komitet je posebno važna bila prezentacija Igara malih zemalja Evrope „Crna Gora 2019“, koja je 12. maja predstavljena na Seminaru EOK-a pred delegatima svih 50 nacionalnih olimpijskih komiteta Evrope i brojnim gostima.

Direktor Igara Igor Vušurović i zamjenik Boris Sekulić prezentovali su plan i viziju Igara, sportski program i detalje oko boravka sportista i delegacija u Crnoj Gori, konkretne aktivnosti koje su u toku, kao i izazove koji nas očekuju u narednom periodu.

Igre koje okupljaju devet evropskih zemalja sa manje od milion stanovnika biće održane od 27. maja do 1. juna 2019. godine, učešće će uzeti oko 1.000 sportista, a na programu je deset sportova: atletika, plivanje, džudo, košarka, odbojka, odbojka na pijesku, streljaštvo, tenis, stoni tenis i boćanje. Takmičenja će se održavati u pet crnogorskih gradova: Budvi, Baru, Tivtu, Cetinju i Podgorici.

Prezentacija je dobro prihvaćena i izražena je podrška naporima Crne Gore da po prvi put bude domaćin jednog multi-sportskog takmičenja sa olimpijskog programa.

http://www.cok.me/wp-content/uploads/2018/05/39.-Seminar-EOK-a-i-Forum-MOK-a-o-pripremama-za-Igre-sa-olimpijskog-programa-2-200x130.jpg 200w, http://www.cok.me/wp-content/uploads/2018/05/39.-Seminar-EOK-a-i-Forum-MOK-a-o-pripremama-za-Igre-sa-olimpijskog-programa-2-230x149.jpg 230w" data-srcset="" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" style="border: none; margin-top: 0px; margin-bottom: 10px;">Nagradu „Pjotr Nurovski“- titulu najuspješnijeg mladog takmičara u zimskim sportovima, kao i novčani iznos od 15.000 USD, osvojila je francuska biatlonka Kamil Bened.

Ispred Crnogorskog olimpijskog komiteta Seminaru su prisustvovali predsjednik Dušan Simonović i Zagorka Božović, saradnik za međunarodne odnose.

Naredni godišnji Seminar Evropskih olimpijskih komiteta biće održan u Draču, Albanija.