Andreja Leskovšek-Mekveri posjetila Crnu Goru i COK

Gošća Crnogoroskog olimpijskog komiteta minula tri dana bila je Andreja Leskovšek-Mekveri, nekada poznata jugoslovenska skijašica, učesnica Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, a sada savjetnica Međunarodnog olimpijskog komiteta, sa posebnim zaduženjima u organizaciji velikih sportskih takmičenja pod okriljem MOK-a.

Razlog njene posjete su Igre malih zemalja Evrope, koje će se od 27. maja do 1. juna održati u našoj zemlji.

Gošća iz Slovenije obišla je borilišta i smještajne kapacitete, sa Igorom Vušurovićem i Borisom Sekulićem, direktorom i zamjenikom IMZE Crna Gora 2019, sastala se sa članovima organizacionog tima, koji su zaduženi za posebne oblasti – takmičenje, smještaj, prevoz, marketing, mediji...

Posljednjeg dana boravka u našoj zemlji razgovarala je sa predsjednikom Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanom Simonovićem, a iz Crne Gore nosi pozitivne utiske.

„Moj prvi utisak je da svako ko je u organizacionom timu zna šta bi trebalo da uradi i kako bi sve trebalo da izgleda. Riječ je o ljudima koji imaju iskustva sa velikih takmičenja, koji se sada susreću sa nečim kroz šta su prošli, ali na drugi način. Prvi put Crna Gora organizuje ovako veliku sportsku manifestaciju, prvi put organizuje multi-sportsko takmičenje, što je novi i veliki izazov“, rekla je Leskovšek-Mekveri.

Onim što je vidjela je, kaže, zadovoljna...

„Nisam posjetila sva borilišta, ali moji domaćini su me detaljno upoznali sa stanjem u kojem se nalaze, tako da nema bojazni i rizika da će nešto proteći kako ne treba. Smještajni kapaciteti su, takođe, apsolutno pripremljeni, što je veoma važno. Sada, na dva mjeseca od početka, predstoji sređivanje detalja u svim sektorima, više posla i obaveza za više ljudi, jer su komunikacija i koordinacija u ovoj fazi priprema, kao i na samom takmičenju, veoma bitni faktori. Znanje postoji, plan postoji, sada je faza realizacije“.

Leskovšek-Kveri ima mnogo iskustva u organizaciji najvećih takmičenja, njeno prvo zaduženje bilo je na ZOI u Solt Lejk Sitiju 2002, a posljednje na ZOI u Pjongčangu 2018. godine.

„Normalno je da neće biti sve 100 posto onako kako se planiralo i zamislilo. Jednostavno, tako je svim takmičenjima, jer nepredviđene okolnosti uvijek mogu da se dogode. Važno je, međutim, da se sve dobro isplanira i da uvijek postoji izlaz iz problema, ili druga varijanta. Takođe, učesnici Igara malih zemalja učestvuju i na Olimpijskim igrama, tako da i oni znaju kako da se ponašaju i šta da očekuju kada dođu u Budvu i Crnu Goru. Neke stvari su uvijek i svuda iste, organizuju se po istom principu. Ali, ponekad je, možda ne teže, ali sigurno zahtjevnije organizovati takmičenje kao što su IMZE nego Olimpijske igre, jer organizacija Olimpijskih igara podrazumijeva veliki broj ljudi, veće finansije, dugogodišnje pripreme, ogromno iskustvo... Međutim, da zaključim – imam dobar osjećaj da će IMZE u Crnoj Gori proteći u najboljem redu, jer su dobri, vrijedni i iskusni ljudi u organizacionom timu“, zaključila je Leskovšek-Kveri.