Ucesnici Igara malih zemalja u posjeti Crnoj Gori

Crnogorski olimpijski komitet ulazi u završnu fazu priprema za Igre malih zemalja Evrope, koje ce se od 27. maja do 1. juna održati u našoj zemlji.

Preko 900 sportista iz devet država takmicice se u deset disciplina, u Budvi, Baru, Podgorici, Cetinju i Tivtu.

U posjeti Crnoj Gori ovih dana su predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta – šefovi misija, kao i clanovi Tehnickog komiteta Igara malih zemalja, koji ce obici sva borilišta i posjetiti smještajne kapacitete, a dobice sve ostale potrebne informacije oko organizacije prvog multi-sportskog takmicenja i najmasovnije sportske manifestacije ikad održane u Crnoj Gori.

“Mislim da su naši gosti izuzetno zadovoljni onim što su vidjeli, objektima kojima raspolažemo i u kojima cemo ih docekati krajem maja”, kazao je Predrag Marsenic, sportski direktor Crnogorskog olimpijskog komiteta.

“Košarkaška dvorana u Baru je sjajna, bazen takode, postoje mali problemi sa atletskom stazom, ali bice sve u redu, siguran sam. Mi jedva cekamo pocetak, dolazimo sa 50-ak sportista i nadamo se da cemo se vratiti sa medaljama”, kazao je Ðordi Orteu, šef misije tima iz Andore.

Olga Piperidu, njegova koleginica sa Kipra, ubijedena je da ce Crna Gora biti dobar domacin.

“Vidimo veliku želju da sve bude spremno i bice tako na osnovu onoga što smo vidjeli. Radujemo se dolasku, imacemo, vjerujem, dobar tim, spreman da se takmici na visokom nivou”, kazala je ona.

Igre malih zemalja, na kojima ucestvuju sportisti iz država koje imaju manje od milion stanovnika - Andore, Malte, San Marina, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra, Islanda, Monaka i Crne Gore – održavaju se od 1985. godine, pod pokroviteljstvom Medunarodnog olimpijskog komiteta.

Za takmicare iz ovih zemalja, rijec je o manifestaciji velikog prestiža, ali i pravi festival sporta – olimpijske igre u malom.

“Posebno smo ponosni na cinjenicu da ce plivacko takmicenje biti kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju, što se prvi put dogada na Igrama malih zemalja. Medutim, ovo je manifestacija kojoj se raduju svi ucesnici i za koje se sportisti posebno spremaju”, naglasio je Marsenic.