Slavimo Dan planete Zemlje, obojimo sport u zeleno, zaštitimo ugrožene vrste!

Podgorica 22. april, 2019.  Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni Dan planete Zemlje, koji u Crnoj Gori protiče u duhu brojnih ekoloških akcija.

Međunarodni dan planete Zemlje obilježava se kao podsjetnik da nam Zemlja i njeni ekosistemi daju život. Ovogodišnja tema je zaštita ugroženih vrsta, koje su na ivici izumiranja usled klimatskih promjena, zagađenja vode, vazduha i zemlje. Čovjek je odgovoran za narušenu ravnotežu prirode i ugrožavanje bioraznolikosti, a svakodnevno smo svjedoci kolektivnog odsustva brige, pažnje i odgovornosti prema prirodi. Povodom Dana planete Zemlje u Eko zgradi Ujedinjenih nacija, Crnogorski olimpijski komitet, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i UNDP potpisali su Sporazum o saradnji povodom realizacije programa zelenih Igara, koji se sprovodi u sklopu organizacija Igara malih zemalja Evrope,  čiji je Crna Gora domaćin od  27. maja do 1. juna 2019. godine, a koje se održavaju uz podršku UNDP.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, kazala je da je ,,jedan od pristupa UNDP da preko uticaja pop kulture kod mladih ljudi probudi svijest i pokrene promjenu. To znači ne samo edukovati mlade ljude o uzrocima i efektima klimatskih promjena već i dati podršku konkretnim aktivnostima, kao sto su – podrska u organizaciji i ozelenjavanju najpopularnijih crnogorskih muzičkih festivala i sportskih događaja tako da to postane standard, a ne izuzetak. Partnerstvo koje danas krunišemo sporazumom ima za cilj da sinergetski odnos održivosti i sporta na predstojećim Igrama malih država Evrope, postane model za organizaciju budućih sportskih događaja u skladu sa standardima životne sredine. Tako ćemo pokazati da se karbonski otisak može minimizirati tokom ovih igara ali i na svim budućim sportskim događajima sličnog obima'', zaključila je Gašparikova.

Crna Gora aktivno učestvuje u stvaranju održive budućnosti i uspostavljanju zakonodavno-strateškog okvira zaštite i unapređenja životne sredine i dostizanju evropskih ekoloških standarda.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, istakao je kao ,,posebno zadovoljstvo što ćemo kroz sport promovisati očuvanje životne sredine. Uobičajeno je da veliki sportski događaji imaju velikog uticaja na okolinu: povećana je potrošnja energije i vode, stvaraju se velike količine otpada, povećava gužva u saobraćaju, zagađuje se vazduh i voda. Upravo zato zelene Igre malih zemalja Evrope posvećene su misiji da budu inkluzivne, ekološke i održive. To između ostalog znači da će tokom trajanja Igara, biti postavljene kante za selekciju otpada, organizovan kolektivni prevoz sportista i osoblja kako bi se smanjilo zagađenje prirode i karbonski otisak, dok će se igre održati bez upotrebe plastike u bilo kom vidu. Umjesto plastičnih flaša sportisti će koristiti termose za vodu napravljene od 100% prirodnog materijala. Takođe, imamo priliku da ugostimo 450 volontera iz stranih zemalja, koji će raditi sa nekoliko stotina volontera iz Crne Gore. Ovaj sportski događaj posebna je prilika za promociju crnogorske ljepote, budući da će gledaoci širom Evrope i svijeta biti u prilici da vide prenos igara. No osim prirodnih ljepota, Crna Gora na ovaj način sebe kandiduje kao zemlju kadru da bude organizator događaja ozbiljnih organizacionih izazova’’, istakao je Radulović.

Najveće takmičenje koje će Crna Gora u svojoj novijoj istoriji organizovati, ugostiće takmičare iz osam evropskih zemalja sa manje od milion stanovnika. Tako će Crnu Goru posjetiti sportisti iz Lihtenštajna, Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Andore, Malte i San Marina.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović, naglasio je da ,,pored toga što će naša zemlja prvi put biti domaćin jednog multi-sportskog takmičenja, koje će okupiti oko dvije hiljade učesnika – sportista, trenera, službenih lica, predstavnika nacionalnih olimpijskih komiteta i novinara, Igre malih zemalja biće značajne i po tome što će se organizovati uz poštovanje najviših ekoloških standarda. Crnogorski olimpijski komitet donio je program ,,Zelene igre”, u skladu sa strategijom i jasnim opredjeljenjem olimpijskog pokreta da se kroz sport, a posebno organizaciju sportskih događaja promoviše održivost i zaštita životne sredine. To znači da će se Igre organizovati u skladu sa načelima Strategije Međunarodnog olimpijskog komiteta o održivosti i zaštiti životne sredine, kao i na strategiji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Vlade Crne Gore. Pod sloganom ,,Prirodno je biti fer” izradili smo i uputstvo za organizaciju sportskih takmičenja, koje je neophodno ispoštovati kako bi se organizovala i održala bez negativnog uticaja na životnu sredinu’’, zaključio je Simonovic.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji, organizovana je sadnja drveća ispred Sportskog centra Morača u Podgorici u  prisustvu zamjenice gradonačelnika Slađane Vujačić i zvaničnika UNDP, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Crnogorskog olimpijskog komiteta.  Sadnja drveća organizovana je istovremeno i u Budvi, Tivtu i na Cetinju u prisustvu gradonačelnika i predstavnika organizatora Igara malih zemalja Evrope - Crna Gora 2019.

 

 

Za dodatne informacije molimo Vas da se obratite:

Radici Zeković, Program Ujedinjenih nacija za razvoj: Mob: 069 900 000; e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.