Upoznavanje volontera sa njihovim zaduženjima i ulogom tokom Igara. Generalne obuke i obuke po sektorima u toku

Kako bi najbolje pripremili volontere za njihove volonterske pozicije i zaduženja koja ih očekuju tokom Igara malih zemalja, počele su generalne obuke ali i specifične odnosno obuke po sektorima. U prethodnom periodu održane su brojne obuke za koordinatore timova, ali i volontere šefova misije, domaćina, volontera zaduženih za info centar, aerodrom info centar i akreditacije. Svrha ovih obuka je da volonter dobije jasnu sliku kako Igre funkcionišu ali i usvoje neophodna znanja potrebna za obavljanje volonterskog posla. 

56606311 2124388787614443 3673962149379571712 n

Volonterima su obuke u proteklom periodu držali direktor Igara Igor Vušurović, zamjenik Igara Boris Sekulić, novinar Aleksandar Radović, Enes Lekić iz Grand travel agencije, predstavnice UNDP-a Radica Zeković i Ana Pajević Tošić, ali i koordinatorke NVO "Volonteri 2019" Ksenija Kovačević, Jovana Šćepanović i Jovana Ramović.

Tokom obuka volonterima su objašnjene pojedinosti iz Technical Manual-a koje se tiču olimpijskog sela gdje će svi biti smješteni tokom Igara, sportova i disciplina, sektora unutar sela, transporta, kao i pravila i obaveze volontera tokom volonterske smjene i njihovoj odgovornosti. Volonteri su za predavače imali i brojna pitanja kako bi se što bolje upoznali sa njihovim zaduženjima i ulogom na Igrama.

Volonteri su imali priliku da tokom svih obuka čuju i korisno predavanje o programu „Zelene Igre”, koji će se primjenjivati na Igrama malih zemalja Evrope, i na koji način oni mogu da doprinesu „ozelenjavanju” ovog takmičenja. Učešće svih, ali i volontera na Igrama neizbježno će imati uticaj na životnu sredinu, upravo je zato cilj da svi zajedno djelujemo odgovorno prema prirodi i značajno smanjimo štetni uticaj.Najveći akcenat je stavljen na smanjenju korišćenja plastičnih bočica tokom Igara, na način što će svi učesnici dobiti bočice za višestruku upotrebu, a svaki teren i olimpijsko selo biće obezbijeđeno sa specijalno napravljenim kanisterima sa vodom. Na ovaj način pomoći ćemo da se zaustavi zagađivanje Zemlje plastikom!

U narednom periodu volontere očekuju obuke za svaki sektor, ali i simulacije za sportske timove direktno na terenu za svaki sport pojedinačno. Još 46 dana je preostalo da se volonteri pripreme za njihove pozicije i volontiranje na Igrama koje nestrpljivo iščekuju.