volont

volonteri logo

NVO “Volonteri 2019“ osnovana je u februaru 2018. godine, sa ciljem promocije volonterizma, posebno sportskog, najprije među mladima, a potom i među cijelim društvom. Ista radi na projektu formiranja volonterskog tima za potrebe Igara malih zemalja Evrope koje će se održati od 27.05. - 01.06.2019. godine u Crnoj Gori, u organizaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta.

U 5 crnogorskih gradova - Budvi, Podgorici, Baru, Cetinju i Tivtu, pored naših, nadmetaće se sportisti iz Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i San Marina, i to u  10 disciplina - atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu.

Sa ciljem uspješnog organizovanja Igara malih zemalja Evrope 2019, kao i promovisanja sportskog volonterizma u Crnoj Gori, organizacije će od februara 2018. godine aktivno raditi na promociji Igara i sportskog volonterizma, okupljanju volontera, formiranju volonterskog tima te obukama volontera za navedeni događaj. Sve ovo biće realizovano kroz niz promotivnih i team building aktivnosti u kojima će volonteri moći da kroz druženje upoznaju jedni druge i svoja buduća zaduženja.

Volonterizam predstavlja vrijednost koja se u svakom društvu mora podsticati i njegovati, jer samo aktivni pojedinci, udruženi na zajedničkom cilju, imaju snage da pokrenu promjene. Društvo bez volontera je društvo koje je statično, koje zaostaje, jer entuzijazam pojedinaca često predstavlja glavni pokretač promjena koje vode ka napretku. Primjera koji ovo potvrđuju zaista ima na pretek. Volonterski rad mladih jeste velika šansa našeg društva, jer kada mladi volontiraju, oni to čine od srca i iz želje da nešto promjene, a kada mladi mijenjaju nešto, oni to uvijek učine na bolje. Misija organizacije je da u budućnosti obezbijedi što bolje uslove za razvoj volonterskog rada u sportu i time omogući mladim ljudima da se kroz sport afirmišu na temeljima pravih vrijednosti.

Vrata organizacije otvorena su za svakog pojedinca koji svojim angažmanom želi da doprinese tome da se Igre nesmetano odvijaju kao i da se naša zemlja predstavi kao dobar domaćin. Upravo je volonter taj koji će biti prvi kontakt takmičara sa našom zemljom, i na svakom volonteru biće lijep zadatak – da opravda ugled Crne Gore i crnogoraca kao dobrih domaćina. Da svi zaista vide “HOW BIG WE ARE”, što i jeste slogan Igara.

Karakteristike volontera

 

Ključne karakteristike volontera:

 • dobrovoljnost - Volonter aktivnost obavlja svojevoljno
 • neplaćenost – volonter za svoj rad ne prima zaradu, ali su mu svi troškovi koje ima u cilju obavljanja dodijeljenog zadatka (hrana, smještaj, prevoz) plaćeni/obezbijeđeni
 • obostrana korist – volonter pomaže organizaciji Igara malih zemalja svojim radom, a za uzvrat stiče novo iskustvo, znanje i poznanstva

Volonterski rad u sportu definiše se kao obavljanje bilo koje aktivnosti u vezi sa sportom, osim neposrednog učešća u sportskom takmičenju, bez materijane nadoknade, osim pokrivanja troškova u vezi sa konkretnim poslom.

Starosna dob. Volonteri ne smiju imati ispod 15 godina u momentu održavanja Igara. Ukoliko je volonter stariji od 15, a mlađi od 18 godina potrebna je pismena saglasnost roditelja.


Od volontera se očekuje da bude odgovoran, komunikativan, da je timski igrač, motivisan – ima želju da pomogne u organizaciji Igara, da poznaje barem 1 strani jezik – dobro znanje engleskog, italijanskog i/ili francuskog jezika.

Struktura volontera

Ukupan broj potrebnih volontera 425, a struktura volontera po timovima je sljedeća:

 • 50 volontera potrebno za tim protokol (uručivanje medalja, OC, CC) - Ovaj tim zadužen je za sve što je potrebno tokom otvaranja i zatvaranja Igara, kao i podjela medalja tokom samih Igara. Karakteristike volontera za ovaj tim: odgovornost, ozbiljnost, snalažljivost.
 • 20 volontera potrebno za glavni informacioni centar OC - Volonteri su zaduženi za pružanje tačnih i pravovremenih informacija prilikom ceremonije otvaranja. Neophodne karakteristike volontera su: komunikativnost, odgovornost, snalažljivost, harizmatičnost.
 • 6 volontera potrebno za  VIP Hotel info pult.
 • 20 volontera – tim za medije (press centar i media hotel) - Članovi tima za medije zaduženi su za pisanje i/ili prikupljanje zanimljivih sadržaja tokom održavanja Igara, pisanje izvještaja sa utakmica, ažuriranje online informacija.
 • 48 volontera – Aerodromi i selo info pult - Volonteri dužni da obezbijede tačne i pravovremene informacije o Igrama. Pozeljne karakteristike volontera na ovoj poziciji: komunikativan, društven, harizmatičan, odgovoran.
 • 80 volontera – infopultovi po sportovima - Volonteri koji budu zaduženi za infopultove trebaju da informišu sve zainteresovane o Igrama, rasporedu održavanja takmičenja, kao i svim izmjenama istog.
 • 20 volontera – tim za akreditacije
 • 9 volontera –  predsjednik / generalni sekretar
 • 27 volontera – šef misije
 • 145 volontera potrebno za sportski tim - Zadatak sportskog tima je da omogući normalno funkcionisanje turnira. U ovom timu volonteri su odgovorni za doček ekipa, , čuvanje sportske opreme, osiguravanje vode ekipi pomoć pri održavanju terena (ukoliko sport zahtijeva), dodavanje lopti.